Zweet is vet dat huilt, omdat het jou moet verlaten…

De Feelgood Studio is een topgym. Knettergoede trainers, opzwepende muziek – meestal – als het geen Abba is, haha – en elke dag uitdagende, nieuwe workouts. Het barst van de fanatieke, leuke vrouwen die allemaal hard aan het werk zijn om sterker te worden, of fitter of slanker. Wat de reden ook is: zweten zul je hier. Je hoofd moet rood, je haar door de war, je mascara onder je kin en je huid glanzend nat. Dat is de bedoeling, want het enige verschil met een gemixte gym is volgens mij de Rituals deo in de wc. Verder moet je hier ook gewoon keihard aan de bak. Logisch dus dat we zweten. Iedereen. Even vooropgesteld: ik vind zweten helemaal niet erg. Lekker douchen daarna en in schone kleren moe, maar voldaan op de bank ploffen is voor mij het mooiste moment na een zware training.

Maar ik merk sinds kort dat ik meer en sneller zweet en nog iets raars: ik zweet ook uit mijn knieën. Echt. Ik heb dit nog nooit eerder bij mezelf gezien. Bij niemand eigenlijk. Het gebeurt bovendien alleen als ik eerst een les Strong volg en er dan nog een les Pilates erachteraan gooi. Wat is er toch aan de hand? Ik vraag Monique, onze trainster, om raad. Die vindt het niet gek en dat stelt me meteen gerust: “Je zit nu midden in je hoogste vetverbranding,” zegt ze, “zelfs in rust ben jij dus nog flink aan het verbranden. Wij deden dit vroeger expres als we ons moesten voorbereiden op wedstrijden. Eigenlijk is het heel goed dus, maar je kunt beter toch wat meer eiwitten eten, anders ga je spieren verbranden. Als je jouw eten een klein beetje aanpast, gaat dit vanzelf weg.”

Ik hoor alleen maar ‘vol in de vetverbranding’ en dat stemt me meteen vrolijk. Ik ben niet gek en niet raar. Brandt maar lekker weg hoor, vetcellen. Zweet is vet dat huilend het lichaam verlaat en of je nou via mijn oksels of via mijn knieën afscheid van me neemt: tot nooit meer ziens!