Het leven is te leuk om altijd maar verdrietig te zijn

Of: waarom ik het voedingstraject volg bij Irma

Ik worstel al meer dan tien jaar met mijn kilo’s en heb al van alles geprobeerd. Elke pil, elk dieet, elk boek, elk amazing fitnessapparaat… Alles. Ik denk dat ik in een mooie auto zou kunnen rijden van al het geld dat ik aan die gebakken lucht en rotzooi heb uitgegeven. Niets hielp. Ik was chronisch ongelukkig in mijn volle lijf. Als ik aan het diëten was, was ik sip, want dan mocht ik niet meer alles eten wat ik lekker vond en als ik niet meer aan het diëten was, was ik sip, omdat de kilo’s er geheid weer bijkwamen. Een vicieuze sippe cirkel dus. Kansloos. Dacht ik.

Tot ik ongeveer anderhalf jaar geleden Irma tegenkwam. Er is nu blijvend meer dan 10 kilo af en de weegschaal is nog steeds dalende, nou ja, soms ook niet, maar dan is mijn vetpercentage dalende. Er is altijd wel iets in beweging en vooral ikzelf. Ik ben in beweging gekomen. En hoe. Ik sport nu veel en graag. Ben superfit en daardoor is mijn hele zelfbeeld veranderd. Ik kijk nu in de spiegel en denk: “Wie is deze fantastische, lachende vrouw? Oh, ik ben het zelf! Hoera!” In een jaar is mijn hele zelfbeeld rigoureus veranderd. Hoe Irma dat doet? Door goed te luisteren, je goede raad te geven en je te monitoren. Elke twee weken sta je op de weegschaal, word je gemeten en praat je met haar en je groep over hoe het is gegaan. Een groep ja, want je staat er niet alleen voor. De kracht ligt ook in het delen. Je bent niet de enige die wel eens niet lekker in haar vel zit. Je bent niet gek. Dat vond ik ook een eye-opener. Er zitten meerdere dames in de groep met allemaal hun eigen verhaal. De één wil droger worden, de ander minder wegen, weer een ander wil anders leren eten of met minder koolhydraten.

Ik wilde maar één ding: slanker worden. Dat is gelukt. In kleine stappen. En ik leef heus niet op een blaadje sla. Ik heb ondertussen een fantastisch eetpatroon voor mezelf ontwikkeld met alleen maar dingen die ik lekker vind en ook ruimte voor een zijstapje zo links en recht, want je moet wel blijven leven. Het toverwoord is balans en ik weet nu eindelijk hoe het moet. En ik leer nog steeds. Ik weet nu dat ik – als ik veel sport – ook aan eiwitinname moet denken, een tip die bij mij de hele boel aan het rollen bracht. Het belangrijkste motto van Irma: wees lief en geduldig. Een quickfix bestaat niet en een gouden anti-vet-pil ook niet. Geduld, liefdevol met jezelf leren omgaan, begrijpen wanneer en waarom je eet, dat zit allemaal zeker wel in het pakket. Als je echt blijvend en succesvol wilt afvallen, op een positieve, lieve manier, dan ben je bij Irma aan het juiste adres. Ze loodst je – en ook de leden van je groep, inclusief groepsapp, want er ontstaan bijzondere vriendschappen hoor als je allemaal voor hetzelfde vecht – door de wat zwaardere periodes. Die willen ook wel eens voorkomen. Samen kom je daar wel doorheen. Ik heb geleerd dat vallen niet erg is, als ik gewoon maar één keer vaker opsta. Die maanden geduldig en gestaag blijven werken aan mezelf, hebben me mijn eigenwaarde teruggegeven en dat vind ik nu belangrijker dan welk getal op de weegschaal dan ook. Ik ben sterk, gezond, fit en mentaal weerbaar.

Zorgeloos over gewicht: ik wist niet dat het mogelijk was, maar ik voel me duizend kilo lichter zonder die zware, negatieve emoties en dat altijd maar streng voor mezelf zijn. Ik ben weer mijn eigen beste vriendin. Zo langzaamaan durf ik zelfs Irma los te laten. Maar ik weet dat als het toch (nog) niet zou lukken, dat ik dan gewoon weer een trajectje ga volgen. Ik zit zo weer onder haar vleugels en sta zo weer bij haar op de weegschaal. Het leven is echt te leuk om verdrietig te zijn over je gewicht! Er is altijd hoop en dat voelt goed. Feelgood is geen loze belofte!

VOEDINGSCOACHING DOOR IRMA: DE LIEFSTE EN LEUKSTE STOK ACHTER DE DEUR